سرچشمـــه فضیـلـــت ها ؛ امـــام مهــدی علیــه السلام | ||
|
*
لینک دوستان
بسم الله الررحمن الرحیمزینت پارسـایــان
حضرت علی ابن الحسین زین العابدین علیه السلام ، امام چهارم شیعیان ، فرزند سومین امام ، حسین بن علی علیه السلام ، هستند. تاریخ تولد امام سجاد علیه السلام را پنجم شعبان المعظم سال 38 هجری قمری نوشته اند. ایشان دوران کودکی خود را در شهر مدینه گذراندند. حدود دوسال از خلافت جدّشان امیرالمؤمنین علیه السلام را درک نمودند پس از آن، مدت ده سال شاهد حوادث دوران امامت عموی خویش امام حسن مجتبی علیه السلام بودند. پس از شهادت امام مجتبی علیه السلام در سال 50 هجری، به مدت ده سال در خدمت پدر بزرگوار خویش امام حسین علیه السلام قــــــــرار داشتند و پس از شهادت آن بزرگوار، عهده دار مقام رفیع امامت شدند. مادرشان بنا به نقل مشهور، شهــــــربـانـــــو دختر یزدگرد سوم است. نام مادر ایشان را غزاله یا سلافه نیز گفته اند. تاریخ نگاران، این بانوی بزرگوار را تحسین کرده اند، خداوند تبارک و تعالی ائمه مهدییّن از نسل حسین علیه السلام ، را از دختر کسری پادشاه ایران قرار داده است. به راستی که خداوند منّان، این بانوی بزرگوار را مورد الطاف وعنایات خاص خود قرار داد و این فضیلت را به او ارزانی داشت که مادر بزرگوار امام زین العابدین علیه السلام و جده طیبه ائمه طاهرین (ع) باشد. صفات نیک و برجستگی های معنوی و روحی امام سجاد علیه السلام بی شمار است و در عظمت او همین بس که در تاریخ دنیا، تنها ایشان به لقب « زین العـــابــدین » مفتخر گشته و جز ایشان کسی زیبنده این نام نبوده است.
عامل جاودانگی نهضت حسینی است از جمله مظاهری که امام سجاد علیه السلام بدان وسیله ، نهضت حسینی را جاودانه ساختند، گریه های فراوان آن حضرت بر مصیبتهایی بود که درروز عاشورا بر پدر و خاندان و یاران آن بزرگوار رسید. در نتیجه ، امام شادمانی را بر خود حرام کرد و از اندوه و تأثّر گداخته شد و یکی از پنج گریه کنندگانی گردید که در طول تاریخ ، ضرب المثل غم و اندوه و سوگواری بوده اند. بیماری موقت حضرت سجــــــاد علیه السلام در کربلا، عنایت خداوندی بوده است تا بدین وسیله از وظیفه جهاد معذور گردند و این وجود مقدس از خطر کشتار مزدوران یزید محفوظ بماند ایشان هر قیامی که برای خونخواهی شهدای کربلا بود، آن را تأئید و مردم را به پیوستن به آن تشویق می کردند. چون امام چهارم علیه السلام در عصر اختناق زندگی میکردند، نمیتوانستند مفاهیم مورد نظر خود را به صورت آشکار و صریح بیان کنند، بنابراین براى آگاهى مردم ، اسلوب دعا را به کار بردند ، به طورى که دعاهاى آن حضرت، رویدادهاى عصر ایشان را تفسیر می کند. اثر بی نظیرى است که در جهان اسلام ، جز قرآن کریم و نهج البلاغه ، کتابى به این عظمت و ارزش، پدید نیامده که پیوسته مورد توجه بزرگان و علما و مصنّفان باشد. مجموعه اى تربیتى و اخلاقى است به نام رســالــه حقــــــوق که امام (علیه السلام) در آن وظایف گوناگون انسان را در برابر خــــــــــدا ، خــــــــــود و دیگـــــــران ، با بیانى شیوا و گویا مطرح فرموده اند. مجموع حقوقى که در این رساله ذکر شده 51 حــقّ میباشد. بررسی این موعظه ها نشان میدهد که امام با روشی حکیمانه و بسیار زیرکانه، ضمن اینکه مردم را نصیحت و موعظه میکردند، آنچه راکه میخواستند در ذهن مردم جا بگیرد، به صورت دعا به آنان آموزش می دادند، و این بهترین شکل انتقال افکار و اندیشه درست اسلامی در آن شرایط بود ؛ زیرا این مباحث، درعین حال که اثر سیاسی داشت و بر ضد دستگاه حاکم بود، حساسیت حکومت رابر نمی انگیخت. دوران امامت امام سجاد علیه السلام با یکی ازسیاهترین دوره های حکومت در تاریخ اسلام هم زمان بود. بیشترین دوران امامت امام چهارم، با خلافت عبدالملک ابن مروان مصادف بود که مدت 21 سال طول کشید. پس از آن ولید ابن عبدالملک به خلافت رسید و امام (ع) تا پایان عمر شریف خود ، با آن خلیفه غاصب و ستمگر هم زمان بودند یکی از ابعاد درخشان زندگانی امام چهارم (ع) خدمات اجتماعی حضرت در آن عصر تاریک است. این خدمات، چه در ایام بحرانی و پر آشوب مدینه ، و چه در مواقع آرامش که نیازمندان و تهیدستان در انتظار دست نوازشگری بودند که با لطف و کرم به سوی آنان دراز شود، همچنان تا آخر عمر آن حضرت ادامه داشت. امام سجاد علیه السلام ، هزینه زندگی یکصد خانواده تهیدست مدینه ( و به نقلی چهــــارصد خانواده ) را عهده دار بودند.
شهـــادت نقل شده است که امام (ع) در سال 94 یا 95 هجری توسط ولید ابن عبدالملک مسموم شدند. کفعمی در مصباح مینویسد: روز شنبه بیست و دوم محرم سال 95 هجری، در ایام حکومت ولید بن عبدالملک، هشام ایشان را مسموم کرد. شبی که امام سجاد علیه السلام بامداد آن به جوار پروردگار رفتند، به فرزندشان امام محمد باقر علیه السلام فرمودند: این همان شبی است که مرا وعده کرده اند، چون زمان وفات امام (ع) فرا رسید، بی هوش شد. بعد چشم گشود و سوره های واقعه و فتح را خواند، آن گاه خاموش شد و چیز دیگری نفرمود. امام سجاد (ع) در قبرستان بقیـــع کنار قبر شریف عموی بزرگوار خود ، امام حسن مجتبی علیه السلام و در زیر گنبدی که عباس بن عبدالمطلب ، عموی پیامبرصلی الله علیه و آله مدفون بود ، به خاک سپرده شدند. هم اکنون گنبد و بارگاه امام سجاد (ع) و سایر ائمه (ع) ، توسط وهابیون تخریب گشته ، ولی قبر مطهر ایشان و فرزند و نوه ایشان امام باقر (ع) و امام صادق (ع) و عمویشان امام حسن مجتبی علیه السلام همچنان زیارتگاه زوار قبــر رســــول الله (ص) میباشد. از سنت های ارزنده آن حضرت که به ما رسیده صدقه دادن است ، مخصوصا صدقه و انفاق پنهانی وقتی از ایشان سوال شد چرا مخفیانه انفاق می کنید ، فرمودند " چون صدقه قبل از آن که به فقیر برسد به دست خدا می رسد " . تقوا و خدا ترسی ایشان زبان زد خاص و عام بود به حدی که زهــری دانشمند معاصر آن حضرت می گوید در میان بنی هـاشـــم ( باید می گفت در میان تمام مردم عصر خود ) کسی برتر از ایشان ندیدم امام باقر(ع) فرموده اند : پدرم علی ابن الحسین (ع) در یک روز هزار رکعت نماز می گذارد . روایت شده هنگام وضو رنگ رخسار مبارکشان زرد می شد وقتی از حضرت سوال کردند چرا این حالت بر شما عارض می شود فرمودند: آیا میدانید در پیشگاه چه کسی می خواهم بایستم . امام سجاد (ع) سرانجام سی و چهار سال بعد از قضیه جانگداز کربلا در روز 12 و یا 22 و یا 25 محرّم سال 95 هجرى، درمدینه منوره، در سن 57 سالگى به شهـــادت رسیدند شهادت این امام معصوم و مظلوم را به مولایمان حضرت بقیة الله الاعظم حجة ابن الحسن المهدی (عج) و شما دوستان و محبّــان آن حضرت تسلیت می گوئیم بدین مناسبت و در ادامه طرح چند قسمتی شجره طیبه از آدم تا خاتم (ع) ذیلاً حدول اسامی همسران و فرزندان بزرگوار امام سجاد علیه السلام را تا نام مبارک خاتــم الاوصیـــــــاء ، حضرت امـــــــــــــام مهــــدی علیه السلام (ع) به شما دوستان ارجمند و پیروان اهل بیت عصمت و طهارت (ع) اهـــداء می نمایم شجره طیبه 8 : از امام سجاد (ع) تا امام عصـــــــــر (ع)
منــابـــــع و مآخــــذ : در پست شجره طیبه از آدم (ع) تا خاتم (ع) ذیل جدول آمده است ( کلیک فرمائید ) [ شنبه 91/9/18 ] [ 2:45 عصر ] [ سـرچشمــه ]
[ نظرات () ]
|
|
[ فالب وبلاگ : وبلاگ اسکین ] [ Weblog Themes By : weblog skin ] |